Çocuk & Ergen Terapisi

Çocuk ve Ergen Terapisi

Oyun Terapisi

Çocukların hayatın bir kopyasını yaratarak kendi dünyalarında yeni tecrübeler edindikleri bir araçtır oyun. Her kültürde ve her yaşta çeşitlilik gösteren oyun yaşamın her anında görülmektedir. Hayatın bir provasını oyunla gerçekleştiren çocuk bu sayede problem çözme becerilerini geliştirebilir, üstlendiği rollerle sorumluluk bilincini geliştirebilir ve kişilerarası iletişimine güçlendirerek kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenebilir. Peki oyun nasıl terapi sürecine dönüşür?

2-12 yaş arasındaki çocuklar için çocuk merkezli oyun terapisi ve bilişsel davranışçı oyun terapisi ekolleri oyun yoluyla terapi sürecinde sıklıkla kullandığımız iki yöntemidir. Çocuk merkezli oyun terapisinde çocuğun yönlendirmesiz ve koşulsuz kabulün sunulduğu ortamda iç  çatışmalarını sergilemesini bekleriz. Bilişsel davranışçı oyun terapisinde ise aktif rolü bu sefer terapist üstlenir ve çocuğun güncel olarak yaşadığı problemi ele alarak yanlış düşünce ve başa çıkma stratejilerini değiştirmeyi hedefler. Çocuğun yaşı, yaşadığı problem/problemleri, bilişsel durumu ve diğer unsurlar göz önüne alınarak çocuk için en doğru ekol seçilir. Terapi sürecinin ne zaman sonlanacağı ise çocuğun yaşadığı probleme, problemin sayısına, ne zamandır olduğuna ve bilişsel duruma bağlı olarak değişmektedir.

Çocuk merkezli ve bilişsel davranışçı oyun terapisinin uygulandığı alanlar nelerdir?

·      Kaygı Bozuklukları

·      Depresyon

·      Öfke Kontrol Problemleri

·      Doğal Afetler

·      Cinsel Taciz

·      Boşanma Süreci

·      Özgüven Problemleri

·      Uyku Bozuklukları

·      Yeme Bozuklukları

·      Korkular

·      Fobiler

·      Kayıp ve Yas

·      Sosyal İlişki ve İletişim Problemleri

·      Bağlanma Süreci

·      Alt Islatma (Enürezis)

·      Dışkı Kaçırma (Enkoprezis)

·      Kronik Rahatsızlıklar

Ergen Terapisi

Günlük yaşantımızda karşılaştığımız olaylara verdiğimiz tepkileri, hissettiğimiz duyguları ve hatta düşüncelerimizi belirleyen temel unsur bilişlerimizdir. İşlevsiz ve yanlış bilişler birçok psikolojik bozukluğun nedenidir. Bilişsel davranışçı terapinin ilk amacı bireyin işlevsiz ve yanlış bilişlerinin farkına varmasını sağlamaktır. İlk aşamanın ardından bireyin yanlış inanışların yerine daha işlevsel düşünceler geliştirmesi ve buna bağlı olarak işlevsiz davranış kalıplarını sistematik olarak terk etmesi hedeflenir. Bilişsel davranışçı terapi danışanın davranış yönünden oldukça aktif rol aldığı bir terapi türüdür. Terapist gereken durumlarda danışanın çalışması için ödevler verebilir, sıklıkla not tutmasını isteyebilir, probleme bağlı olarak rol canlandırmaları ve ya aşamalı duyarsızlaştırma yöntemlerine başvurabilir.

Çocuk ve ergenler için terapi süreci yetişkinlerden birçok yönüyle ayrılmaktadır. Terapi sürecine yetişkinler sıklıkla kendi kararlarından dolayı başvururken çocuk ve ergenler aile, okul ve çevredeki diğer bireylerin talebi üzerine ge seansa getirilmektedir. Ayrıca zorla getirildikleri durumlarda çoğunlukla terapi sürecini onlara verilmiş bir ceza olarak algılamakta ve yabancı bir bireyle en özel konuları konuşmak zorunda kaldıklarından dolayı kaygı seviyeleri artmaktadır.

Çocuk ve ergenler için bilişsel davranışçı terapi hangi durumlarda uygulanmaktadır?

·    Panik Bozukluk

·    Korku ve Fobiler

·    Obsesif Kompülsif Bozukluk

·    Yeme Bozuklukları

·    Depresyon

·    Kayıp ve Yas Süreci

·    Travma Sonrası Stres Bozuklukları

·    Sınav Kaygısı

·    Cinsel Travmalar

·    Boşanma Süreci

·    Öfke Denetimi

·    Özgüven Problemleri

·    Sosyal Kaygı Problemleri

Bizi arayın! Sorularınızı cevaplamaktan keyif alacağız.

Whatsapp İletişim